Grytsje (NL)

Grytsje Kingma – zangeres, troubadour, tekstschrijfster

IMG_8107C

Grytsje Kingma besloot in 2008 haar hart te volgen en haar passie voor zingen te combineren met het schrijven van liedteksten in de Friese taal. Samen met entertainer/violist Rob du Jardin heeft ze vanaf 2009 vele optredens verzorgd, maar is daarnaast ook een solocarrière begonnen. Ze treedt veel op bij verenigingen, zorgcentra, culturele instellingen en verleent ook muzikale medewerking aan kerkdiensten. Haar teksten geven herkenning en zitten taalkundig knap in elkaar. Ze weet met haar zuivere zangstem een gevoelige snaar te raken, waarbij het Fries de taal van het hart spreekt.

In 2010 verscheen haar eerste CD, ‘Wjerlûd”, met vijftien eigen liedjes. In 2011 kwam de tweede CD, “Wytfear” genaamd. Ook op deze CD worden de zang en het gitaarspel van Grytsje aangevuld met het vioolspel van Rob en eveneens met arrangementen van multi-instrumentalist Wil van Eekeren. Daarnaast is er een tekstenbundel van haar verschenen met 52 liedteksten en gedichten.  Grytsje zingt naast haar eigen liedjes ook vaak teksten van dichter Atze Bosch, waarvan er diverse op muziek zijn gezet door Bernard Smilde. De composities van Bernard Smilde worden meestal begeleid door pianist Lars Mulder.

Grytsje kan een volledig solo-optreden verzorgen, maar het kan ook in combinatie met Rob du Jardin (viool, trompet, piano, zang) of pianist Lars Mulder. In overleg is er altijd een programma op maat mogelijk. Er kan bijvoorbeeld een speciaal lied worden geschreven, toegespitst op de gelegenheid van het optreden. Zo zijn er liedteksten geschreven bij een bepaald boek, bij een jubileum, bij een dorp of een bijzondere gebeurtenis.

Een optreden met Grytsje Kingma is altijd uniek!

Zie ook bij Facebook voor actuele informatie.

 

3 Comments Jo reaksje hjir ↓

De meast resinte reaksje stiet boppe oan

 1. Hans & Heika Visser #
  1

  Bêste Grytsje,

  Spitigernoch kinne wy freed net bei it konsert yn Britsum wêze. Wy hawwe ‘n famyljewykein yn Brabant. Wy winske dy ‘n hiel moai konsert ta en hoopje dy gau ris wêr te moetsje. Mei ek de hertlike groetnis oan Jelle.

  Groetnis fan Hans en Heika

  • Grytsje07 #
   2

   Spitich, Hans en Heika, mar hooplik treffe wy elkoar wer ris in oare kear. In moai famyljewykein tawinske! Groetnis, Grytsje

 2. Hans en Heika Visser #
  3

  Bêste Grytsje,

  Noch eris tige tank foar dyn optreden yn Molkwar.It hat ús ‘n protte enerzjy opsmiete foar it stik nei Hylpen. Fierders winske wy jimme ‘n protte sterkte en krêft ta by de behannelings fan Jelle. Hooplik krije wy noch ‘n moaie simmer en kinne jimme der folop fan genietsje wol as net op it terras by de Galamadammen.

  Mei freonlike groetnis,
  Hans en HeikaJo reaksje